Persbericht ‘Herdenking overlijden J.R.R. Tolkien in Maastricht 2 september 2023’

Persbericht, 1 augustus 2023

Hobbitdag vieren in Maastricht?
Exclusieve evenementen en tentoonstelling in de Sint Janskerk!

Op 2 september 2023 wordt de ‘Hobbitdag’ extra gevierd met een welgevuld programma in en rond de Sint Janskerk te Maastricht. In een historisch gotisch kerkgebouw verwelkomen de ‘Tolkiengenootschappen der Lage Landen’ Elanor en Unquendor samen met het Deutsche Tolkien Gesellschaft , bezoekers op een unieke tentoonstelling rond de werken van J.R.R. Tolkien.

Tijdens het toeristische seizoen van april tot november kunnen bezoekers van de Sint Janskerk een Tolkien Tour volgen en hun verbeeldingskracht de vrije loop laten in en om de kerk en vanaf de kerktoren op zoek gaan naar elementen uit de films “The Lord of The Rings” en “The Hobbit” van Peter Jackson.

De hele maand september zal de universiteitsstad Maastricht extra in de ban zijn van Tolkien. Van 2 tot 30 september toont een expositie in de torenkamer van de Sint Janskerk artefacten en documenten die zo uit de verhalen van professor Tolkien komen. Bezoeken kan tijdens de openingsuren van de kerk.
Bezoek aan de toren en de torenkamer vergt wel een toegangsticket.

Als extraatje worden er op 2 september ter ere van Hobbitdag (de verjaardag van de hobbits Bilbo en Frodo) in de kerk lezingen en activiteiten voorzien voor Tolkienfans en geïnteresseerden. Ook aan het jonge volkje wordt gedacht want Gandalf komt zijn verhaal zelf vertellen in het bijzijn van Smaug, de draak. Jong en oud zijn van harte welkom in de Sint Janskerk van 11u tot 16u.

In samenwerking met de protestantse stichting ‘Vrienden van de Sint Janskerk Maastricht’, wordt daarmee de 50e verjaardag van het overlijden van professor J.R.R. Tolkien herdacht.


Over J.R.R. Tolkien

De auteur van “In de ban van de ring” en “De hobbit” is 50 jaar geleden op 2 september 1973, overleden in Bournmouth (UK), maar zijn werken zijn nog steeds springlevend.

Als student en later als hoogleraar in de Oud-Engelse taal bestudeerde hij historische talen en verhalen. In zijn vrije tijd
ontwikkelde hij ook nieuwe talen waarvoor hij later een hele fantasywereld schiep waarin ze zouden worden gesproken. “In de ban van de ring” en “De hobbit” werden wereldberoemde boeken. Hobbits, elfen, dwergen en andere volkeren voeren daarin de eeuwige strijd tussen Goed en Kwaad.

Met zijn verhalen sprak Tolkien hele generaties aan. Zijn populariteit steeg nog na de verfilming van deze boeken door Peter Jackson. Recent werd op Amazon een nieuwe serie uitgezonden “The Lord of the Rings: The Rings of Power”. En dat is zeker niet het laatste dat we ervan gezien en gehoord hebben.

Over de verenigingen:

Elanor is het Vlaamse Fantasy Genootschap en werd opgericht in 1999. Het heeft als doel Fantasy bekend te maken bij een breder publiek. Hierbij wordt vooral de focus gelegd bij één van de belangrijkste grondleggers van het genre: J.R.R. Tolkien. http://www.elanor.be

Unquendor is het Nederlands Tolkiengenootschap dat in 1981 door een aantal Nederlandse Tolkienfans werd opgericht. Zij delen hun passie rond de Engelse professor J.R.R. Tolkien (1892-1973) die een unieke literaire nalatenschap creëerde. https://www.unquendor.nl

Die Deutsche Tolkien Gesellschaft (DTG) befasst sich mit dem Werk und Leben des britischen Autors und wissenschaftlers J.R.R. Tolkien und hat sich seit ihrer Gründung 1997/98 zu einem bedeutenden Ansprechpartner für Tolkien-Fans in Deutschland entwickelt.
Bei uns finden sich Mitglieder mit verschiedensten Persönlichkeiten und den unterschiedlichsten Lebenswegen, aber mit EINER gemeinsamen Basis: die gemeinsame Begeisterung und Leidenschaft für Tolkien und seine Werke! https://www.tolkiengesellschaft.de

De Vrienden van de Sint Janskerk Maastricht zamelen geld in voor het onderhoud van de Sint Janskerk in Maastricht. Dit doel wordt hoofdzakelijk bereikt met behulp van vrijwilligers die er voor zorgen dat de kerk open is voor de internationale toeristen en andere bezoekers die tegen betaling de toren kunnen beklimmen. Met de Tolkien Tour, de Tolkienexpositie en de viering van de Hobbitdag wil de gotische kerk bij een nieuw publiek interesse én verbeeldingskracht opwekken.
https://www.maas-heuvelland.nl/stichting_vrienden_van_st__jan

Contactgegevens
Arjan van der Star: 0032 (B) 494 80 55 45